Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τα εγκαίνια του Παιδικού Σταθμού Συκαμίνου έκανε ο Δήμος Ωρωπού




 


Μέσα σε ένα ιδιαίτερο εορταστικό κλίμα με την αίθουσα να είναι ασφυκτικά γεμάτη από παιδικές παρουσίες και γονείς εγκαινιάστηκε χθες ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Συκαμίνου από τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιάννη Οικονομάκο και την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Δημ. Παιδικών Σταθμών κα Αλέκα Κοντογιάννη. 

Ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας του Δήμου με σκοπό να εξυπηρετήσει τους νέους γονείς για να μπορούν να εργάζονται και να αφήνουν τα παιδιά τους σε ασφαλή χέρια. Δεδομένης της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ο Δήμος Ωρωπού εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ δωρεάν τροφεία σε δεκάδες οικογένειες που δε μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος. Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Ωρωπού «στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τις κοινωνικές δομές την ώρα που άλλοι Δήμοι δεν κατορθώνουν να διατηρήσουν ούτε αυτά που ήδη έχουν».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Οικονομάκος τόνισε για άλλη μια φορά ότι «τα έργα δεν έχουν ονοματεπώνυμο, γίνονται για τους πολίτες και την ανάπτυξη του τόπου μας, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη». Ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός είναι ένα κόσμημα για την περιοχή του Συκαμίνου έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους με τις καλύτερες προσδοκίες αλλά και οι γονείς να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια ότι εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε σοβαρά και υπεύθυνα χέρια. Στα άψυχα κτίρια, όπως σημείωσε, δίνουν ζωή αυτοί που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Εκτός από τα παιδιά μας, το προσωπικό του Σταθμού, οι εκπαιδευτικοί που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη φροντίδα και τη σωστή διαπαιδαγώγηση των αυριανών πολιτών».

Ο κ. Οικονομάκος φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ιστορικό του έργου και να ευχαριστήσει τόσο την παλαιά Νομαρχία Ανατολικής Αττικής που συμμετείχε στην προγραμματική σύμβαση του έργου κατά 85% και την παλιά κοινότητα Συκαμίνου που είχε συμμετοχή κατά 15%, αλλά και στους τέως Νομαρχιακούς Συμβούλους της περιοχής μας που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την ολοκλήρωση του έργου. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Ωρωπού ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της έτρεξε όλες της απαιτούμενες διαδικασίες για να λειτουργήσει ο Σταθμός και κατάφερε όχι μόνο να τον στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό, -μέσω ΕΣΠΑ-, αλλά και να προσφέρει στη νεολαία του Συκαμίνου το σημαντικότερο, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για το μέλλον. Τελειώνοντας την ομιλία του, κοίταξε τους παρευρισκόμενους στα μάτια και τους διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι συνεχίζουν να παλεύουν για να γίνουν έργα ουσίας που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων».

Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Δημ. Παιδικών Σταθμών κα Αλέκα Κοντογιάννη αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και όλους τους συντελεστές για την υλοποίηση του έργου σημείωσε με νόημα ότι «τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας και οφείλουμε να τους προσφέρουμε όλα όσα έχουν ανάγκη».



Ομιλία Πρόεδρου του Ν.Π. Παιδικών Σταθμών


Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, στα εγκαίνια του καινούργιου κτιρίου του Δ’ Βρεφονηπιακού Παιδικού σταθμού του Δήμου μας.


Είναι ιδιαίτερη η χαρά, τόσο η δική μου, όσο και του Διοικητικού Συμβούλιου του Νομικού Προσώπου Παιδικών Σταθμών και όλης της Δημοτικής αρχής που παραδίδουμε σήμερα στους συμπολίτες μας τον παιδικό σταθμό Συκαμίνου. Ο καινούριος μας σταθμός ανταποκρίνεται επάξια στα παιδαγωγικά, αισθητικά και λειτουργικά πρότυπα και είναι πραγματικά ένα στολίδι για το Δήμο μας. Σε αυτόν τον χώρο θα φιλοξενηθούν παιδιά από όλες τις περιοχές.



Με την λειτουργία του, προσθέτουμε ακόμα ένα λιθαράκι στην θεμελιώδη κοινωνική υποχρέωση του Δήμου μας προς την εργαζόμενη μητέρα. Πρωτίστως όμως προς τα παιδιά, στα οποία καλούμαστε να προσφέρουμε ένα ζεστό οικογενειακό και ασφαλές περιβάλλον φιλοξενίας. Καλούμαστε να οδηγήσουμε τα πρώτα βήματα τους στην κοινωνία, έξω από το στενό οικογενειακό περιβάλλον τους, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις ικανότητες τους και να τα προετοιμάσουμε για το σχολικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει. Γιατί εδώ διαπλάθονται οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και έτσι ουσιαστικά γράφετε το μέλλον της κοινωνίας μας.

Είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά και εντυπωσιακό ταυτόχρονα το πώς αλλάζει η συμπεριφορά και ο ψυχισμός των παιδιών από το πρώτο διάστημα φιλοξενίας τους στους παιδικούς σταθμούς.



Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρωνας έλεγε ότι «Πολλά παιδιά, πολλές σκοτούρες, κανένα παιδί, καμιά χαρά». Εμείς λοιπόν επιλέγουμε τις πολλές σκοτούρες για να έχουμε πολλές χαρές και τώρα και στο μέλλον, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας. Η σωστή αγωγή στις ηλικίες αυτές δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιή εξέλιξη και ομαλή ένταξη στην κοινωνία.



Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου, τον πρώην Νομάρχη κ. Λεωνίδα Κουρή και τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Συκαμίνου κ. Θωμά Ρούσση τα Διοικητικά τους συμβούλια και τους συνεργάτες τους. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Διοικητικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα τις υπεύθυνες λειτουργίας των υπαρχόντων παιδικών σταθμών την κ. Βοζίκη Αγγελική την κ. Χαριλόγη Γιούλα και την κ. Γκουντούμα Αλεξάνδρα για την πολύτιμη βοήθεια τους αλλά και τον συνεργάτη μας Ζαρογκίκα Ιωάννη που ταχύτατα καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να μπορούμε σήμερα να βρισκόμαστε στο νέο ιδιόκτητο σταθμό μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το νέο προσωπικό, την κ. Κερασιώτη την κ. Μαγγανά την κ. Περιβολάρη την κ. Ιωάννου και την κ. Σαρρή για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Τους τοπικούς εκπροσώπους, τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Λεμπούση Βαγγέλη και τον τοπικό σύμβουλο κ. Σαμπάνη για το καθημερινό ενδιαφέρον τους και για τις άμεσες λύσεις που δίνουν στα προβλήματα που παρουσιάζονται.



Άφησα τελευταίο τον Δήμαρχο μας τον κ. Ιωάννη Οικονομάκο.

Κύριε Δήμαρχε προτού σας καλέσω στο βήμα για να απευθύνεται τον χαιρετισμό σας, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνετε για το πιο ευαίσθητο αυτό κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνεχή ηθική και υλική συμπαράσταση σας. Για τις καθοριστικές και καταλυτικές σας παρεμβάσεις, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που ήταν και το δυσκολότερο στον αγώνα που κάναμε με τον χρόνο ώστε να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε έγκαιρα. Να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και την ευαισθησία που δείχνετε για τα παιδιά, όσο και για την άψογη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα.



Σας ευχαριστώ όλους που μας τιμήσατε σήμερα με την παρουσία σας.


Καλορίζικος ο νέος μας σταθμός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου